Welkom bij Joris Longerstaey!

BELANGRIJKE DATA

Kerstkamp: Maandag 27 - Dinsdag 28 December

Hike-weekend: Weekend 4-5 Maart of Weekend 11-12 Maart (Onder voorbehoud)

Paaskamp: Maandag 4 - Vrijdag 8 April (Onder voorbehoud)

Groepsweekend: Vrijdag 22 - Zondag 24 April

Grootkamp: Juli (Exacte data volgen nog)

Ouderdag: Juli (Exacte datum volgt nog)

LEIDING

Maurits Bogaerts

HOPMAN

Oppersachem Onverstoorbare Springbok

Nicolaas Arts

AFBELLIJN (whatsapp)SOCIALE MEDIA Sachem Guitige Gibbon

Anna Pian Van Nueten

EHBO Sachem Vrijmoedige Schroefhoorngeit

Loïc Mercenier

MATERIAALSachem Onkreukbare Saint-Bernard

James Hendrickx

FINANCIËN – IV Sachem Snaakse Stern

Rosalie Granata

ADMIN (mail)Sachem Zwaan

Louis Theuninck

ADMIN (Drive)Sachem Opmerkzame Snoek

Boud Goossenaerts

MATERIAALSachem Onversaagde Slangenhalsvogel

INDIVIDUELE STEEKKAART

Over voldoende (medische) gegevens van een lid beschikken is als leiding zeer belangrijk, om vergaderingen en kampen veilig te doen verlopen. Daarom vragen we dat elk lid zijn/haar individuele steekkaart opnieuw invult. De medische fiche is volledig digitaal in te vullen. Met onderstaande link ga je naar de groepsadmin, hier kun je je scout & gidsen Vlaanderen profiel aanpassen en dus ook je medische fiche. Door op de link te drukken kom je op het log-in scherm, je kunt inloggen als je al een account hebt aangemaakt, anders druk je op "registreren". Hiervoor heb je mogelijks je lidnummer nodig, dit is terug te vinden op de exemplaren van "Krak , Boem", het scoutsblad, maar als je het niet terug vindt, kun je de leiding een mailtje sturen. Vervolgens log je in en klik je op het tabblad "Profiel" hier kun je basis informatie invullen en kun je ook contactpersonen toevoegen. Op deze pagina is er ook een knop om aar de medische steekkaart te gaan, deze vul je gewoon in, en als iets niet van toepassing is zet je een schuin streepje in het tekst-vak.

(https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be/)

Deze moeten ten laatste op het eerste weekend/kamp in orde zijn.

JAARTHEMA

Dromenland in zicht!

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.


Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht.

Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromen blijven.

Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren.

Fantasie? Meer is meer.

... het brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

Ongeremd knoeien en groeien.

Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven.

Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom- of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. En verder dan dat! We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!

FINANCIËLE ACTIE

Dit jaar doen we een nieuwe financiële actie, we verkopen... bierpakketjes!

We verkopen pakketten met 4 bieren van de enige echte Brouwerij De Koninck. Deze bieren zijn : La Chouffe, Triple d'Anvers, Bolleke en Wild Jo. Dit pakketje met overheerlijke bieren kan je kopen voor 12 euro! Het is dus de bedoeling dat jullie zo veel mogelijk van deze pakketjes verkopen. De opbrengst gaat naar activiteiten doorheen het jaar en op het groot kamp. Denk aan lasershooten, paintballen, karten, of een uitstap naar zwembad, pretpark of trampolinepark... Hoe meer jullie verkopen, hoe meer van deze activiteiten we kunnen doen! Dus vraag aan je familie, je buren, kennissen, ... om pakketjes te kopen en zo geweldige activiteiten te sponsoren!

De 3 jongverkenners die het meeste bierpakketjes verkopen, kunnen zich ook aan verrassingsactiviteit verwachten op kamp... Zo veel mogelijk verkopen is dus de boodschap! De leiding verkoopt uiteraard ook mee verkopen.

Je kan bestellen tot WOENSDAG 3 NOVEMBER.

De pakketten kunnen worden opgehaald ZONDAG 21 NOVEMBER vanaf 14:00.

Bestellen kan via deze link : https://forms.gle/PoC9DEco2abXDoqRA

Je kan deze dus ook kopiëren en zo doorsturen naar mensen die een pakketje willen kopen, of je kan het zelf invullen voor de persoon die van jou een pakketje koopt.

Of door de QR code te scannen. (zie banner hierboven)

UNIFORM

Met het dragen van het uniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het uniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijk te veruiterlijken en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch.

In het kort: Een beige hemd met opgerolde mouwen, bij ceremonies steekt het hemd in de broek. Groene korte/lange broek/rok, scoutsdas (grijs/blauw) met dasring, grijze/groene kousen & bottinnen.

HIKE

Als tweedejaars (of derdejaars) wordt er van jou verwacht dat je binnen de patrouille mee zorgt voor het welslagen van tochten, weekends en kampen. Volgend jaar ben je misschien PL of HPL en dan moet je weten hoe je een kaart vasthoudt, een shelter bouwt, een tent opzet, een vuur maakt, de tochtopdrachten uitvoert... De Hike is bedoeld om te testen in hoeverre je je mannetje kan staan en of je de juiste technieken op de juiste momenten kan toepassen. Het is ook voor de leiding een richtlijn in verband met de keuze van toekomstige Patrouille-leiders.


  1. Hike - Lopend Vuur

  2. Hike - Leerstofoverzicht

  3. Hike - Basisknopen

  4. Hike - Wet, belofte- en avondlied

  5. Hike - Sjorringen

JONGVERKENNERWET

Een jongverkenner is een eerlijk en blij kameraad

Hij/zij doet mee en zet zich in

Hij/zij wil winnen maar kan verliezen

Hij/zij is een opmerkzaam ontdekker

Hij/zij leeft oprecht tegenover God

Hij/zij is fijn in zijn/haar optreden

Hij/zij draagt zorg voor hetgeen hij/zij gebruikt

Hij/zij helpt graag waar hij/zij kan

AVONDLIED

“O Heer, d’avond is neergekomen de zonne zonk, het duister klom.

De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom...

Wij knielen neer om U te zingen in ‘t slapend woud ons avondlied.

Wij danken U voor wat w’ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet!

Scouts en leiders knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze stem.

Luist’rend fluist’ren kruinen mee, en sterren staan al teder.

Geef ons Heer, zege en rust en vree!”

GESCHIEDENIS

Het verhaal van Joris Longerstaey

Joris Longerstaey

Joris Longerstaey, ook wel “de Jo” genoemd, was twaalf jaar oud toen hij in 1940 scouts werd. Hij beheerste al snel enkele typische scoutsvaardigheden, waaronder EHBO. Zijn master was Paul Shöller, zijn aalmoezenier pater Dumortier s.j. en zijn patrouilleleider Simon Deckers.

De Duitse bezetting van het college maakte het ook voor scoutting erg moeilijk, maar op 4 september 1944 werd Antwerpen eindelijk bevrijd. De volgende dag gaf generaal Stolberg zu Stolberg zich over in het stadspark, na zware gevechten. Joris ging kijken. De stad was quasi gezuiverd, maar vanuit Merksem schoot de Duitse artillerie nog. De opnieuw verschijnende kranten riepen de scouts op om hun diensten aan te bieden waarvoor ze opgeleid waren. Jo was paraat met zijn EHBO-kennis en bood zich aan op 6 september, zowaar in compleet uniform.

Zijn neef Walter Van Assche leende hem een mooie mouwloze lederen vest waarmee hij de Jamboree van Vogelzang had meegemaakt. Joris wou het in het begin niet aantrekken, hij wilde zich niet aanstellen, maar men zei: “Misschien houden de Engelse troepen wel parade!” En zo werd Joris Longerstaey met zijn voorbeeldig uniform ingezet om het verkeer te regelen op De Keyserlei, ter hoogte van de Appelmansstraat, en om informatie te geven aan de weerstanders en de troepen. Als er granaten overkwamen, moesten de scouts zelf af en toe schuilen tegen de huizen of onder bomen. Ze droegen hun scoutshemd, geen helm.

Joris Longerstaey werd die dag gedood door een nietige granaatscherf in de rechterslaap. Zijn gelaat bleef volkomen gaaf. De eerste hulp van zijn vrienden kon niet meer baten. Zijn grootouders zelf bevonden zich bij het Centraal Station en schuilden in het restaurant Hulstkamp toen de eerste granaten insloegen op de Keyserlei. Ze wisten echter niet dat Jo gevallen was, nog geen honderd meter verder.

Zijn vader schreef achteraf: “We hadden Jo kunnen thuishouden, maar dat hebben we niet willen doen, want ware hij hier geweest, dan had op zijn post een andere scouts gestaan… mijn zonen mogen dezelfde risico’s dragen als hun makkers. Als Onze Lieve Heer hem komt halen, dan leg ik me daar bij neer, hoewel het zéér zwaar is…” Na Joris’ uitvaart, waarbij hij omringd was door vrienden, heeft zijn broer Walter Longerstaey, op vraag van zijn vader, Joris’ plaats in de Troep overgenomen. Walter Longerstaey verliet de K.S.A. en heeft naar best vermogen Jo’s taak overgenomen.

Drie jaar later, in 1947, heeft pater Lombaerts s.j. gevraagd om binnen Den Twee de eenheidstroep Joris Longerstaey op te richten. En nu, 70 jaar later, gedenken de jongverkenners Joris Longerstaey nog steeds door iedere zaterdagnamiddag het beste van zichzelf te geven. Dat het verhaal van Joris Longerstaey een bron van inspiratie mag zijn voor alle jongverkenners. Dat dit verhaal de toewijding, spontane hulp en kwaliteiten van een scouts mag illustreren.


Wees paraat.

Toch nog iets niet gevonden of eerder een vraag?

De leiding kan bereikt worden op onderstaande e-mailadressen:

jorislongersteay@den2.be & joris.longersteay@gmail.com