Organigram‎ > ‎Givers‎ > ‎Jan 1 Van Brabant‎ > ‎

Geschiedenis

op basis van het boek '75 jaar scouting op het Onze-Lieve-Vrouwecollege'...

Het ontstaan van Jan 1 van Brabant ligt in het jaar 1945, waarvoor de troep door het leven ging als 'Troep 2'. In deze tijd was Jan 1 van Brabant een jongverkennerstroep. Na de oorlog bestonden er twee jongerverkennertroepen; Jan 1 van Brabant en Joris Longerstaey. De verkennerstroepen werden samengesmolten tot één groep; Leopold III. Onze stichter André Reyntjens koos de traditie van het Hertogdom Brabant als symbool voor het uitbouwen van een fijne atmosfeer en een goede geest. Samen met Georges (Mep) Van Hoorebeke en pater Lombaerts s.j. koos hij de figuur Hertog Jan 1 van Brabant om hun troep te benoemen. 'Harba Lorifa' is het refrein van het troepslied 'Het lied van Jong Brabant' dat vaak gezongen werd en dezer dagen te horen is in sommige studentenclubs. 

Begin de jaren '50 verandert scouting en leren we de term 'stafverkenner' kennen. Vanaf dit moment wordt Jan 1 van Brabant een 'staftroep' die jongverkenners en verkenners verenigen. In 1961 beslist de Onze-Lieve-Vrouwegroep om het jongverkenner- en verkennersysteem opnieuw in te voeren. Jan 1 van Brabant wordt vanaf dan de verkennertroep terwijl Joris Longerstaey en Leopold lll de jongverkennerstroepen werden. 

In 1966 werd een tweede verkennerstroep opgericht om het stijgende ledenaantal te kunnen slikken. Ze noemden zichzelf 'De Onkreukbaren' om een duidelijk onderscheid te maken met Jan 1 van Brabant. De twee verkennerstroepen hadden een verschillende stijl en imago: de 'losse' strekking van Jan 1 tegenover de 'militaire' strekking van OKB. Rond deze tijd wordt het werkkamp ingevoerd waarbij verkennerstroepen naar het buitenland trekken om daar hun vaardigheden ten dienste te stellen van anderen. 


Begin jaren '80 wordt de naam 'Hertog van Brabant' ook in gebruik genomen door een belangrijke Belgische bierbrouwer uit HaachtPrimus beeld de hertog af op zijn paard, zwaaiend met zijn zwaard. 

Ondertussen telt Den 2 nog één verkennertroep (Jan 1 van Brabant) die gevarieerde activiteiten serveert voor 15-16-jarigen. De vergaderingen gaan meestal door op zaterdagnamiddag, hoewel een avondvergadering niet uitzonderlijk is. Tijdens de grote vakantie gaan we in juli nog steeds op (buitenlands) werkkamp, gecombineerd met een (wandel)tocht en als afsluiter wordt er geprobeerd een stad te bezoeken. De laatste 10 jaar waren onder meer Polen, Italië, Frankrijk, Kroatië-Slovenië, Schotland, Roemenië, Portugal, ... aan de beurt. 
Comments